Golyóálló üveg

 

Golyóálló üveg
A golyóálló üveg két vagy több üveglapból álló össze, egy illetve több fóliával laminált biztonsági szerkezet. Ha lövés éri a felületet, a golyó ugyan átszakíthatja a rétegeket, de mielőtt az utolsó rétegig hatolna, jelentősen veszít mozgási energiájából, lökés impulzusából, melyet az üveg és a fólia rétegek együttesen nyelnek el és esetleges áthatolás esetén sem képződik szilánk, ami bárkit is megsebesíthetne. Az üveg esztétikai adottsága mellett, ma már a fejlett technológiának köszönhetően, fizikai akár extrém igénybevételre is alkalmassá vált. Megfelel a legmagasabb biztonsági igényeknek is, sőt az átláthatósága miatt olyan tulajdonsággal rendelkezik, mely miatt nem igen akad párja.

A "golyóálló üveg" egy köznyelvi kifejezés, így nevezik azt az üvegtípust, ami különösen ellenálló a rá leadott lövésekkel szemben, bár nem lehet minden golyót megállítani, de az üveg ellenállóságát nagymértékben lehet fokozni. A standard golyóálló üveg egyébként általában 20–70 mm vastag A golyóálló üveg ma már szinte minden olyan helyen, és helyzetben ott van, ahol valami értékes tárgy vagy személy védelméről kell gondoskodni.

Bankok, posták, pénzváltók alkalmazottai nyugodtan ülhetnek mögötte teljes biztonságban, de ilyen üveget használnak az állatkertek is, ahol közelről szeretnék megmutatni pl. a nagymacskákat vagy a gorillákat, továbbá műkincsek védelmét is biztosíthatják általa, például golyóálló üveg mögött "lakik" Mona Lisa is.

Természetesen az extrém felhasználási lehetőségek megihletik a funkcionális design képviselőit is, egy golyóálló üvegből készült kádba nyugodtan belecsobbanhat bárki.

A biztonsági ragasztott üveg illetve golyóálló üveg általánosságban sokak számára az edzett üveg, ez azonban nem ugyan az a kategória. Edzett üvegről akkor beszélünk, ha egy méretre vágott üveglapot, mely körben meg van csiszolva kb. 600°C-ra felhevítünk, ezt követően hideg levegővel lehűtjük. Ezzel az eljárással az üveg ütésállósága, terhelhetősége, hajlítószilárdsága jelentősen megnő,továbbá az edzett üveg biztonságos jellegét az adja még, hogy berobbanáskor tompa élű üvegszilánkokra hullik szét pl: autó oldalüveg, és így nem okoz sérülést.
 


 

 

 

 

Kapcsolat:

Üvegkalmár Plusz Kft.
2120 Dunakeszi
Bagoly utca 5.
ugyfelszolgalat@uvegkalmar.hu
Tel.:+36-1-232-1209
+36-30-950-0424

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek:
8.00-16.00 óráig

széchenyi-logo