Síküveg

síküveg

A síküveg (másnéven float üveg) az ötvenes évek első felében jelent meg az üvegiparban. A. Pilkington fejlesztett ki Nagy-Britanniában, 1952-ben. Újítása az volt, hogy az addig vashengerek között átengedett, olvadt alapanyagot ónon úsztatták (lebegtették). Az üveg körülbelül 1000 ° C-ra olvad, és folyékony ónnal teli tartályban folyamatosan szétszóródik, kémiailag ellenőrzött állapotban. Úszik az ónon, egyenletesen eloszlatva.
Ennek következtében egyenletes sűrűségűvé, tökéletesen sima felületüvé és szinte torzításmentesen átláthatóvá válik. Ez a kiváló minőségű üvegtípus gyártásának világszerte alkalmazott szabványa.
A kezdetekben csak 6 mm vastagban állítottak elő, jelenleg azonban vastagsága 0,4 és 25 mm között változhat.
A vastagságot az éppen szilárduló üveglap húzásának sebessége szabályozza. Az ellenőrzött hűtés után darabolják és méretre szabják.
Kétféle float üveg létezik: a víztiszta és a színezett. A lebegő eljárással előállított síküvegek nagy része átlátszó, színtelen.  Vastagságától függően lehetővé teszi a látható fény kb. 75-92% -ának átjutását.
A színezett típust (ami hőelnyelő) úgy állítják elő, hogy színezőanyagokat adnak a keverékhez amitől fényáteresztő képessége (színétől és vastagságától függően) 14-83 százalék.

csiszolt síküveg

csiszolt

megmunkált síküveg

megmunkált

A float üveg ,ehet szabott, csiszolt és megmunkált.
A felhasználás alapján lehet eldönteni, hogy milyen megmunkálást igényel, melynek fő szempontjai: biztonság, láthatóság, felhasználás módja.
Alapvetően, ha beépítésre kerül egy sor és nem látszanak az élei a beépítés után, akkor elég szabott formában megvásárolni, majd beépíteni. Amennyiben valamelyik éle látható az üvegnek, érdemes csiszolni és ezzel mind az esztétika, mind a biztonság szempontjából megtettük a szükséges első lépést.
A megmunkálás lehet fúrás, kivágás, fazettázás (tükör esetében), homokfúvás, savmaratás, festés stb.

Jellemzői:

A float üvegtáblák folyamatosan körülvesznek minket, akár tisztában vagyunk vele, akár nem: akár átnézünk a kocsi szélvédőjén, napozunk a részben üvegezett verandán, akár csodálatos porcelánt csodálunk egy vitrinben. Mindez azért lehetséges, mert az alapanyag számtalan előnyös tulajdonsággal rendelkezik:

  • robusztus szerkezete miatt ellenáll a karcolásoknak
  • súly kb. 2,5 kilogramm négyzetméterenként és milliméteres üvegvastagság esetén
  • Az üvegfelület mindkét oldala teljesen sík és egymással párhuzamos.
  • Általában enyhén zöldes színű, ami különösen jól látható a szélein. Könnyebb üvegek esetében speciális vas-oxid-tartalmú speciális nyersanyagokat használnak.
  • nagy fényáteresztés: a hagyományos úsztatott,  3-10 milliméter vastagság esetén fényáteresztése kb. 85-90%, fehér színű változatánál még nagyobb az érték.
  • hőmérséklet-változásokkal szembeni ellenállás: képes ellenállni a gyors hőmérsékletváltozásoknak akár 40 Kelvin tartományban is.
síküveg jellemzői

Gyártás:

Az úsztatott (Float) üvegtáblákat olvadási eljárás alkalmazásával állítják elő, ahol az újrahasznosított üvegeket, szilícium-dioxid-homokot, meszet, hamuzsírt és szódat kemencében megolvasztják, és az olvadt ón ágyra felfüggesztik. Az olvadt anyag lassan megszilárdul, miközben az olvadt ón ágya fölé áramlik, majd azután megégetik, hogy eltávolítsa a hűtési folyamat során kiváltott feszültségeket. A lágyítás lehetővé teszi az üveg számára, hogy stabilabb állapotba kerüljön, ami nagyobb sűrűséget és nagyobb törésmutatót eredményez. A színezett úszópoharak, színezőanyagok hozzáadásával készülnek az olvasztási folyamat során. A szokásos színek közé tartozik a vasból, kobaltból és szelénből készített szürke és bronz árnyalat, a vasból készült zöld szín és a kobaltból és vasból készült kék szín.

 Noha a színezés esztétikai alternatívákat kínálhat az átlátszó üveglap számára, a színezett üvegrendszerek különböző tulajdonságokkal is rendelkeznek, beleértve a hő- és fényátbocsátást (és / vagy a fényvisszaverődést), az ultraibolya sugárzási és szigetelési tulajdonságokat. Legfontosabb tulajdonságai:

  • Magas fényáteresztő képesség
  • Színválasztékban való előállítás
  • Képesség különféle átlátszatlanságok előállítására
  • Jó kémiai tehetetlenség
síküveg alkalmazása
Alkalmazása:

A gyártási folyamatból eredő előnyei miatt ideális optikai alkatrészekhez, például a tükrökhöz és a diffrakciós rácsokhoz.
A float üveg alapú kijelzők és érintőképernyők sokkal jobb vizuális élményt nyújtanak, mivel többrétegű fényvisszaverő bevonatok építhetők be a közvetlen felületi visszaverődések megakadályozására.
Kiváló optikai tisztasága, valamint az időjárás-állósága, tartóssága és kopásállósága miatt  szinte mindig az első választás az építészeti alkalmazásokban.
Az úsztatott üvegfelületek optikailag síkok, időjárás- és vegyszerállóak, így tökéletesek a napenergia-alkalmazásokhoz.
Széles körben használják az autókban szélvédők, ablakok és tükrök hordozó felületeként.
A float üvegből készült tükröket széles körben használják fogorvosi alkalmazásokon belüli szájüregi fényképezéshez.
Bútoripari alapanyagként is számtalanszor találkozhatunk vele.

Ha szeretne többet tudni, lépjen kapcsolatba velünk!

Az oldalon található képek csupán illusztrációk!

Kapcsolat:

Üvegkalmár Plusz Kft.
2120 Dunakeszi
Bagoly utca 5.
ugyfelszolgalat@uvegkalmar.hu
Tel.:+36-1-232-1209
+36-30-950-0424

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek:
8.00-16.00 óráig

széchenyi-logo