Megmunkált síküveg

Megmunkált síküveg

A megmunkált síküveg előállításának technológiai fejlődését nagymértékben generálta az üveg, mint építőanyag egyre innovatívabb homlokzatépítésben és belsőépítészetben történő megjelenése. A modern építészetben az üveghomlokzatok az egész irányzat meghatározó elemeivé váltak,  különleges karaktert kölcsönözve ezzel az épületeknek. A légies és könnyed megjelenés mellett az üveg felvette a hagyományos építőanyagok funkcióját is.

Ezt a szerepváltást az is lehetővé tette, hogy az üveg gyártók modern, úgynevezett multifunkcionális bevonatokat fejlesztettek ki. A korszerű, nagy szelektivitású lágy fémbevonatok már lehetővé teszik, a nagy mennyiségű természetes fény beáramlását, ugyanakkor határt szabnak a mögöttes területek felmelegedésének.

A kor energia-gazdálkodási követelményeinek szigorodásával, párhuzamosan a komfortérzet iránti fokozott vágy erősödésével az elmúlt mintegy másfél évtizedben előtérbe került a fokozott hő- és napvédő, hang gátló, vagy éppen biztonsági, banktechnikai üvegszerkezetek piaci igénye.

Az üveg mattitásának két bevált formája van a gyakorlatban, az egyik egy mechanikus, a homokfúvás, a másik kémiai megoldás, a savmaratás.

Példák:

fazettázott síküveg

fazettázott

savmart síküveg

savmart

fúrt síküveg

fúrt

köralakú szabott síküveg

köralakú

Homokfúvás:

A mattírozás során az üveg vagy tükör felületét 4-6 bár nyomású kvarchomokkal fújjuk meg, melynek következtében a felület elveszti fényét, mattá válik. Felhasználható az eljárás feliratok, képek, sziluettek készítésére is.

Ez az eljárás akkor kerül szóba üvegfelületek esetén, amikor a homályosítás, vagyis az átláthatóság, átlátszóság mértékének csökkentése a cél úgy, hogy közben megőrizzük a fényáteresztő képességet. Ma már dekorációs célokra is gyakran alkalmazzák, matt mintákat, formákat lehet kialakítani maszkolás után, bár festéssel, sokkal egyszerűbben és hatékonyabban lehet képeket, dekorációkat kialakítani egy üvegfelületen

 

homokfújt síküveg

Savmaratás:

A savmaratás során az üvegfelületre maró hatású anyagot hordanak fel és így a homokfúváshoz hasonló struktúrájú felület érhető el. A módszer alapját az egyes savak pl. hidrogén fluorid, foszforsav, folsav üveg-oldó tulajdonsága képezi. Hidrogén fluorid alkalmazásakor az alábbiak szerint történik a kémiai folyamat: SiO2+4HF=SiF+2H2O Ez  egy költségesebb eljárás, ugyanakkor a homokfúvással szembeni előnyei: esztétikusabb, lágyabb, homogénebb megjelenés, illetve a takaríthatósági szempontok (lemoshatóak pl az ujjnyomok).

Hozzáértők vélemény szerint igazán szép, hamvas mattítást fluorsavval lehet készíteni.
A homokfúvás feltalálása előtt fluorsavval maratták - mattították az üvegeket, ezzel nagyon szép és selymes hatású felületeket hoztak létre.
A savmaratás remekül használható dekorációs célokra is, hiszen bármilyen mintázat kialakítására lehetőséget ad. Üzemünk megmunkált termékeit megmosva, megszárítva, szakszerűen csomagolva szállítjuk a megrendelőinknek.

Ha szeretne többet tudni, lépjen kapcsolatba velünk!

Az oldalon található képek csupán illusztrációk!

Kapcsolat:

Üvegkalmár Plusz Kft.
2120 Dunakeszi
Bagoly utca 5.
ugyfelszolgalat@uvegkalmar.hu
Tel.:+36-1-232-1209
+36-30-950-0424

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek:
8.00-16.00 óráig

széchenyi-logo