Öt dolog, amit mindenképpen tudni kell az üvegkorlátokról

kültéri üvegkorlat
beltéri üvegkorlát

Az üvegkorlátok modern megoldást jelentenek, ha letisztult designra vágyunk, miközben szeretnénk megőrizni a kilátást, vagy a belső terek szellős hatását. Lássuk, mik azok, amiket mindenképpen tudni kell az üvegkorlátokról, mielőtt beszereltetésbe fognánk!

1. Különféle típusú rendszerek léteznek

Alsósínes vagy vonalmenti

A keret nélküli rendszerek alumínium profilból/sínből és üvegből állnak. Előszeretettel használják teraszokon és erkélyeken, de üvegkerítésként, válaszfalként és belső korlátként is remekül megállják a helyüket.
Előnyüket az adja, hogy a rugalmas alumíniumprofiloknak köszönhetően számos módon lehet rögzíteni: padlóra, de akár a padlóval egy szintben való rögzítés is megoldható.

Pontmegfogásos

Egy másik széles körben elterjedt lehetőség a pontcsatlakozós vagy úgynevezett pontmegfogásos megoldás. Sajátossága, hogy födémre és lépcsőre csak oldalsó rögzítéssel használják. Gyakran alkalmazzák lépcsőházak vagy erkélyek korlátjainál.

Oszlopos

A harmadik népszerű megoldás az, amikor tartószerkezetként oszlopokat használunk. Ezesetben az üveget különböző méretű oszlopok tartják (teljes, fél oszlop, minilábas vagy alsórögzítéses). Ezt a megoldást szívesen választják lépcsőházakban valamint teraszkorláthoz is.

2. Az üvegkorlát szilárdsága

A szilárdság - és így a biztonság – alapvetően két dologtól függ: az üveg minőségétől illetve a beépítéstől. A felhasznált anyagok és a gyártási folyamat kiemelkedően fontos tényező, amikor stabilitásáról beszélünk. A másik kulcsfontosságú komponens a kivitelezés minősége. Éppen ezért nem célszerű házilag végezni a beépítést, inkább bízzuk tapasztalt szakemberekre, akik így szavatolják a minőséget és tartósságot.

3. Nem mindegy, hová szereljük

Az sem mindegy, hogy milyen alapra szeretnénk felszereltetni a korlátot, ugyanis ehhez nem megfelelő a tégla és a pórusbeton. A puha alapok nem biztosítanak elég erős és stabil tartást ahhoz, hogy a szerkezet biztonságosan és stabilan legyen rögzítve. A szakemberek a megfelelő vastagságú és keménységű vasbeton alapot részesítik előnyben.

4. Az sem mindegy, milyen az üveg

Ahhoz, hogy a korlátunk tartós legyen, az sem mindegy, milyen üvegből készül. Ahogy fentebb írtuk, vannak olyan megoldások (például a pontcsatlakozós vagy az alumíniumprofilos), ahol a tartószerkezet szerepét teljes mértékben az üveg veszi át. A két legkedveltebb típus erre a célra a laminált többrétegű és edzett-laminált (tempered triplex) üveg. A laminált típus használatának másik előnye, hogy a színvariációk és konstrukciók széles skáláját kínálja. Ez lehetővé teszi, hogy egyedi korlátüvegeket álmodjunk meg.

többrétegű laminált üveg
tempered.triplex üveg
5. Karbantartási igény

Mint minden korlátnál, úgy az üvegből készültnél is szükség van karbantartásra – szerencsére ebben az esetben egészen minimális törődésről van csak szó. Ami főleg az üveglapok tisztításából áll és a fa vagy vas korlátok karbantartásához képest elenyésző mértékű.

Amennyiben üvegkorlát beépítésén gondolkozik, tekintse meg az általunk kínált lehetőségeket és referenciamunkáinkat is. Kérdéseivel keressen minket elérhetőségeinken!

Kapcsolat:

Üvegkalmár Plusz Kft.
2120 Dunakeszi
Bagoly utca 5.
ugyfelszolgalat@uvegkalmar.hu
Tel.:+36-1-232-1209
+36-30-950-0424

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek:
8.00-16.00 óráig

széchenyi-logo