A zuhanykabinok tisztítása egyszerűbb, mint gondolta

természetes tisztítószerek zuhanykabin takarításához
szintetikus tisztítószerek zuhanykabin takarításához

Amikor a zuhanykabinok tisztítása szóba kerül, biztosan senkit nem önt el a boldogság, hiszen ez igazi „nemszeretem” feladat, azonban takarításuk házilag egyszerűbb, mint gondolná.

Annak érdekében, hogy otthona zuhanyfülkéje mindig ragyogóan tiszta legyen, az első és legfontosabb, amit tudni kell, hogy két féle módszerrel érdemes nekilátni a feladatnak.

Az első a napi takarítás, ami egy rendkívül egyszerű, napi rutint jelent a használatot követően.
A másik a heti takarítás, ami egy nagyobb, fertőtlenítéssel egybekötött házimunka.
Amennyiben a napi és a heti feladatokat elvégzi, zuhanya higiénikussá tétele rendkívül gyorsá és egyszerűvé válik.

Melyek a legjobb termékek a feladat elvégzéséhez?

A szupermarketek polcai roskadoznak a fürdőszobai – köztük a zuhanyzókhoz megfelelő – tisztítószerektől. Választhat ezek közül is, de tudnia kell, hogy közülük némelyik nem büszkélkedhet a legjobb hatásfokkal.
Amennyiben környezetbarát módon – és nem utolsó sorban olcsón – szeretné munkáját elvégezni, akkor a legjobb szer minden bizonnyal Önnél is ott lapul a konyhaszekrényben. Ez pedig nem más, mint az ecet és a citromsav.
Az ecet nagy előnye, hogy viszonylag olcsó és környezetbarát, ellenben minél nagyobb felületen használja, annál inkább számolni kell az ecetszaggal. Ettől függetlenül rendkívül népszerű fürdőszobai tisztítószer.
Szódabikarbónával keverve egy pasztát kap belőle, amivel a heti takarítás során átdörzsölheti a zuhanyfülke felületét.
A másik rendkívül népszerű választás a citromsav. Ez is természetes anyag, boltokban olcsón beszerezhető, és az ecettel ellentétben nem marad utána kellemetlen szag. Vízben feloldva remek permetező szer, ami a napi takarításhoz használható.

Hogyan fogjon hozzá?

Napi takarítás

Ha napi szinten nem ügyel a rendre, akkor felgyülemlik a vízkő, a szappanmaradványok, nem ritkán penészfoltok is kialakulnak. Ezt pedig valóban rémálom takarítani.

A napi takarítással „kordában tarthatja” a szennyeződéseket, így a heti házimunka során nem vár Önre akkora feladat. De hogyan is csinálja?

Zuhanyzás után célszerű a kabin felületét egy puha ronggyal szárazra törölni, így a vízkőnek sokkal kisebb esélye lesz kialakulni. Ha a zuhanytálca és az üvegek nagyon szappanosak, a fent említett citromsavas permetezővel fújja le, hagyja rajta egy percig, majd törölje szárazra.

Használhat erre a célra egy puha rongyot, de akár vízlehúzót is. Mindkettő olcsón beszerezhető, utóbbi használatával pedig csak a kabin alsó részét szükséges külön áttörölni.

Heti takarítás

Hetente egyszer érdemes egy kis idővel többet fordítani a zuhanyzó tisztítására. Ebben nagy segítségére lesz az ecetből és szódabikarbónából készített paszta, amit felvihet a leginkább szennyezett részekre. Ehhez mindenképpen olyan szivacsot használjon, ami nem karcolja meg a kabin üvegét. Tisztítás után öblítse le a pasztát, használhatja újfent a citromsavas permetet, majd végül törölje szárazra.

Az ecetes paszta kiválóan megbirkózik a vízkővel, a penészfoltokkal, és fertőtleníti is a felületet. A citromsavas permetnek hála pedig nem csak ragyogó tisztaság, hanem kellemes illat is marad a fürdőszobában.

Hogyan tisztítsa meg a zuhanyajtó üvegét karcolás vagy sérülés nélkül?

A zuhanyzó ajtajához is kiváló választás a szódabikarbónás-ecetes paszta. Mindenképpen olyan eszközt (szivacsot vagy rongyot) használjon, ami nem karcol, így nem tehet kárt az üveg felületében.

A védőbevonattal ellátott üvegeknél óvatosnak kell lenni. Ne használjon olyan terméket, amely ammóniát, hidrogén-fluoridot vagy foszforsavat tartalmaz. Ne használjon éles tárgyat, például a súrolókefét, amely megkarcolhatja a védőbevonatot. A védőbevonatú zuhanyajtó üveg tisztításának természetes módja szintén az ecet használata.

Hogyan történjen a sinek tisztítása?

A tolóajtós kabinok esetében a zuhanyajtóhoz tartozó sínek a legnehezebben tisztítható részek, mert ott hajlamos a szappanhab és a szennyeződés felhalmozódni. Az ajtósín a kabin leginkább elhanyagolt része.

A sínek tisztításának természetes – és természetesen a leghatékonyabb – módja a könnyen elérhető háztartási tisztítószerek használata: régi fogkefe, egy evőkanál citromlé és két evőkanál só. A citromlé és a só összekeverésével készítsen sima masszát, egy régi fogkefével vigye fel ezt a sínek és görgők minden pontjára, majd várjon 15 percet, végül meleg vízzel öblítse le.

zuhanyajtóhoz tartozó sínek tisztítása
szennyeződések eltávolítása a sinekről

Kapcsolat:

Üvegkalmár Plusz Kft.
2120 Dunakeszi
Bagoly utca 5.
ugyfelszolgalat@uvegkalmar.hu
Tel.:+36-1-232-1209
+36-30-950-0424

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek:
8.00-16.00 óráig

széchenyi-logo