Üvegmegmunkálás

Üvegmegmunkálás
Az üvegmegmunkálás technológiai fejlődését nagy mértékben generálta az üveg, mint építőanyag egyre innovatívabb homlokzatépítésben és belsőépítészetben történő megjelenése. A modern építészetben az üveghomlokzatok az egész irányzat meghatározó elemeivé váltak,  különleges karaktert kölcsönözve ezzel az épületeknek. A légies és könnyed megjelenés mellett az üveg felvette a hagyományos építőanyagok funkciójit is.
Ezt a szerepváltást az is lehetővé tette, hogy az üveggyártók modern, úgynevezett multifunkcionális bevonatokat fejlesztettek ki. A korszerű, nagy szelektivitású lágy fémbevonatok már lehetővé teszik a nagy mennyiségű természetes fény beáramlását teszik lehetővé, ugyanakkor határt szabnak a mögöttes területek felmelegedésének. Ennek köszönhetően a klimatizálási és a világítási költségek csökkennek, a téli időszakokban pedig biztosított a hőszigetelési funkció. Ilyen üvegek felhasználásával szinte bármilyen tervezői elképzelés megvalósítható. Az építtető különböző színárnyalatú és tulajdonságú üvegtípus közül válogathat. Egy gépészetileg jól megtervezett homlokzat biztosítja az effektív nyári hővédelmet, a kiváló téli hőszigetelést, és a nagy fényáteresztő-képesség csökkenti az épület üzemeltetési költségeit is.

A kor energia-gazdálkodási követelményeinek szigorodásával, párhuzamosan a komfortérzet iránti fokozott vágy erősödésével az elmúlt mintegy másfél évtizedben előtérbe került a fokozott hő- és napvédő, hanggátló, vagy éppen biztonsági, banktechnikai üvegszerkezetek piaci igénye.
Az automatizált gépsorok és képzett szakemberek összehangolt munkájának eredményeként az Üvegkalmár Kft. a hőszigetelő üveggyártás meghatározó piaci szereplője.
Ajánlatkéréshez vagy rendeléshez kattintson a gombra!
 
 
Üvegmegmunkálás - Jumbo üveg alapanyag
Jumbo üveg alapanyag
Üvegmegmunkálás - üvegvágás
Üvegvágás
Üvegmegmunkálás - alutávtartó készítés
Alutávtartó készítés
 

Üveglapszabászat

Az üveglapszabászat a üvegmegmunkálás első fázisa. Az üvegkereskedelem üzletágnál részletezett üvegtípusok  méretre vágását vállaljuk nagy méretpontossággal és szükség esetén rövid határidővel. A legmodernebb Lisec és Bottero típusú automata és félautomata vágógépeink segítségével az ún. jumbó méretű (600 x 321 cm) üvegek szabása is lehetővé válik! A kézi vágással ellentétben az automata szabászasztal rendkívüli pontossággal és sebességgel dolgozik. Fenti tényezők révén a szabászüzem igen gazdaságosan működik, ezáltal árai a vásárlók számára versenyképessé teszik szolgáltatásait. A kézi üvegvágásra jellemző 20-30%-os szabászatii veszteség gyakran 2-3%-ra mérsékelhető, melyet egy optimalizáló program használatának segítségével érünk el.. A milliméter pontosságú  üvegvágás  nagyban megkönnyíti az üveg további feldolgozását s drasztikusan csökken a selejt mennyisége.
 
Üveglapszabászat
Üveglapszabászat
Üveglapszabászat - automata üveglapszabászat
Automata üveglapszabászat
Üveglapszabászat - Jumbo üvegvágó gépsor
Jumbo üvegvágó gépsor
 
Az üveglapszabászatot úgy kell érteni, amit már megszokhattunk a bútorlapok esetében?

Nagyjából igen. Külön figyelmükbe ajánljuk üveglapszabászatunk rendkívüli pontosságát és gyorsaságát, nem utolsó sorban a kimagasló gazdaságosságát, mivel optimalizáló programunk segítségével a szabászati veszteség tízedére csökkenthető.
 
 

Üvegcsiszolás

Az üvegcsiszolás az üvegmegmunkálás második fázisa. Az üveglapszabászatot követően az üveglapok a készáruraktárba, a csiszoló üzembe, vagy a hőszigetelt üveggyártó csarnokba kerülnek. Az üveglapok pontos méretre  vágása után a csiszolóüzem végzi azok további feldolgozását. A piaci igények szerint különféle üvegmegmunkálási folyamatokat végzünk az üvegen. 3-19 mm vastag üveglapok él-szélcsiszolását, polírozását, fazettázását egyenes, alakos és íves kivitelben készíthetjük el. Max. 60-as automata CNC vezérlésű berendezésükkel akár 60 mm széles díszcsiszolást tudunk készíteni az üveg, vagy tükörlapok széleire. Ez az úgynevezett  fazettázás.
 
Üvegcsiszolás - Bavelloni egyenes üvegcsiszológép
Bavelloni egyenes üvegcsiszológép
Üvegcsiszolás - Egyenes üvegcsiszológép
Egyenes üvegcsiszológép
Üvegcsiszolás - Top Drill fúró-vágó berendezés
Top Drill fúró-vágó berendezés
 
Fazettázás

Fazettázás

Fazettázás alatt az üveg vagy tükör szélén 5 fokos szögben készített csiszolást őrtjük. A csiszolt felület lehet polírozott vagy matt íves vagy egyenes. Fazettázás szélessége : 10 – 40 mm között, de a cégnél lehetőség van a 60 mm-esre is.
Lyukfuratokat 5-100 mm átmérőig vállalunk. Az ennél nagyobb nyílások készítését lyukkivágásnak nevezzük, melyeket gíakran vízvágó berendezés segítségével készítünk el...
Ezeken felül vállalunk még: üvegdomborítást, üveghajlítást, sarokgömbölyítést, mosdótál kivágást, pántkivágást,  gravírozást, homokfúvást, savmaratást,  gyantás ragasztást, üveglaminálást, UV-ragasztást, üvegbútorok és bútorüvegek készítését, üveglépcsők, járóüvegek elkészítését, stb.
 
Mattírozás

Mattírozás

A mattírozás során az üveg vagy tükör felületét 4-6 bár nyomású kvarchomokkal fújjuk meg, melynek következtében a felület elveszti fényét, mattá válik. Felhasználható az eljárás feliratok, képek, sziluettek készítésére is.
Ez az eljárás akkor kerül szóba üvegfelületek esetén, amikor a homályosítás, vagyis az átláthatóság, átlátszóság mértékének csökkentése a cél úgy, hogy közben megőrizzük a fényáteresztő képességet. (Azonban ma már dekorációs célokra is gyakran alkalmazzák.)
Az üveg mattitásának két bevált formája van a gyakorlatban, az egyik egy mechanikus, a homokfúvás, a másik kémiai megoldás, a savmaratás.
 
Savmaratás

Savmaratás

A savmaratás során az üveg felületére maró hatású anyagot hordanak fel és így a homokfúváshoz hasonló struktúrájú felület érhető el. A módszer alapját az egyes savak pl. hidrogén fluorid, foszforsav, folsav üveg-oldó tulajdonsága képezi. Hidrogén fluorid alkalmazásakor az alábbiak szerint történik a kémiai folyamat:
SiO2+4HF=SiF+2H2O
Ez egy költségesebb eljárás, ugyanakkor a homokfúvással szembeni előnyei: esztétikusabb, lágyabb, homogénebb megjelenés, illetve a takaríthatósági szempontok (lemoshatóak pl az ujjnyomok).
Hozzáértők vélemény szerint igazán szép, hamvas mattítást fluorsavval lehet készíteni.
A homokfúvás feltalálása előtt fluorsavval maratták-mattították az üvegeket, ezzel nagyon szép és selymes hatású felületeket hoztak létre.
A savmaratás remekül használható dekorációs célokra is, hiszen bármilyen mintázat kialakítására lehetőséget ad. Üzemünk megmunkált termékeit megmosva, megszárítva, szakszerűen csomagolva szállítjuk a megrendelőinknek.
 

Hőszigetelő üveggyártás

A hőszegetelő üveggyártás folyamán az üveg a szabászüzemből a csarnokunkba kerül. Ez a termék volumenét tekintve a legmarkánsabb vállalatunk profiljában. Számos hazai és külföldi nyílászáró gyártó partner számára gyártjuk, illetve szállítjuk szigetelő üvegszerkezeteinket, melyek minden a szakma és a végfelhasználók által szükséges engedélyekkel rendelkeznek.
Többrétegű szigetelő üvegszerkezetek ugyan már több mint 60 éve léteznek, reneszánszukat a 70-as években először jelentkező olajválságnak köszönhetik. Az addig gyártott hőszigetelő üvegek egyedi termékek voltak és igazi áttörést egy osztrák üvegező mester Peter Lisec által konstruált gyártósor jelentette.
A cég folyamatos fejlesztőmunkája következtében a mai gépsorok működését számítógépek egész sora hangolja össze. Egy optimalizáló szoftver határozza meg a szabási méreteket, adja a parancsot a távtartók gyártásához, a csomagoláshoz illetve a gyártást kísérő irodai tevékenységhez.
A pontos méret szerinti gyártás feltétele a modern üveglapszabászgép. Ezen történik az un. jumbó lapok szabása ( 6000x 3210 mm) és törése. Az összeállításra váró üveglapok különleges, erre a célra készített kocsikon kerülnek a gyártósorhoz. Egy modern gyártóberendezésen az üvegek vertikális állapotban görgőkön haladnak.
A mosó és szárító zóna után az üveglapokra kézzel helyezik fel az előkészített alumínium távtartót és a félkész szerkezetek egy nagy felületű présben nyerik el az előírt vastagságot. Ebben a présben történik meg az üvegszerkezet gázzal való feltöltése is. A másodlagos  kétkomponensű peremtömítés anyagát egy CNC vezérlésű robot juttatja az üvegperembe.
A két komponenses tömítő anyag a környezeti hőmérséklettől függően néhány  órán belül megköt, de végleges szilárdságát csak 24 óra elteltével éri el. A szállító állványokra történő csomagolás után az üvegszerkezetek készek a kiszállításra.
 
Hőszigetelő üveggyártás - alapanyag
Alapanyag
Hőszigetelő üveggyártás - összeállítás
Összeállítás
Hőszigetelő üveggyártás - végtermék
Végtermék
 
Elérhetőség
Üvegkalmár Plusz Kft.
1044 Bp, Ipari Park u. 11.
Tel.:+36-1-232-1209
Hétfő-Péntek: 8.00-16.00